ComputerWorld Kronikken, den 17. marts 2006

 

Computerstøttet forvarsel

 

CAP (Computer Aided Premonition) rummer store perspektiver. Det om­fat­ter elektroniske meddelelser, påmindelser eller advarsler fremsendt til mobil­telefon, smartphone, PDA, Pocket PC og lignende

 

Af Joakim Dalby, IT-konsulent, forfatter, Datalog, HD(O)

 

I TV-serien Heksene fra Warren Manor på TV3 får Phoebe Halliwell et forvarsel, hvor hun for sit indre blik ser en hændelse indtræffe i nær fremtid. Forvarsel er tegn på, at noget vil komme eller noget vil ske.

Når svalerne flyver lavt forvarsles der tordenvejr, eller træernes knopper for­var­sler forår. Windows XP forvarsler, når der er ubrugte ikoner på skrivebordet, når Caps Lock er på ved indtastning af kodeord, Outlook om et møde eller den løbende sta­ve­kon­trol i tekst­behand­lingen. Bilister kan via en sms blive forvarslet om fart­kon­trol og kombineret med bilens GPS-koordinater, kan forvars­lingen udvides til mange andre forhold til at regulere trafikken og guide bilisterne gennem mor­ge­nens bilkøer.

Computer Aided Premonition omfatter kort og godt meddelelser, påmindelser eller advarsler fremsendt som sms tekst, billede, stemme eller video til abon­nen­tens mobiltelefon, smartphone, PDA, Pocket PC og lignende, og fantasien sætter ingen grænser for, hvad disse forvarsler kan omfatte.

Cykelisterne lever livet farligt i storbyerne, så forskellige forvarsler om tæt trafik, store lastbiler i nærheden, antal trafikulykker i det gadekryds cykellisten nærmer sig, kunne være oplysninger, der får cykellisten til at tage den med ro og se sig for i tra­fik­ken.

Bankernes tv-overvågning kunne give de ansatte i banken en forvarsling om, at en netop indtræden persons kropsprog og varmeudstråling indikerer mulighed for, at per­so­nen er en bankrøver, så kassedamen får et forvarsel om at være ekstra på vagt.

Når jeg i fremtiden via min PDA udfylder en tipskupon, kunne jeg få meddelelse om forskellige oplysninger om fodboldholdene og spillerne, så jeg er bedre rustet til at få en 13’er. Samme situation kunne gøre sig gældende ved aktiehandel, eller når jeg vil købe en ny taske, jeg lige har set i en butik en lørdag formiddag. Så undersøger min håndholdte computer om prisen i butikken nu er rimelig ved at fremsende mig oplys­ninger om et bedre tilbud i den anden butik et andet sted i storcenteret.

En shoppetur kunne gøres langt nemmere, ved at jeg abonnerer på vare-oplys­nin­ger i forhold til min profil og preferencer, som jeg løbende opdaterer hos vare-oplys­nings­udby­deren. Når jeg er på shoppetur, modtager jeg løbende reklamer med de tilbud, butikkerne nær mig måtte have, og som svarer til, hvad jeg er på udkig efter. Ved frokosttid kan jeg angive, hvilken slags frokost jeg ønsker mig, og et par spise­steder melder sig straks med gode menuforslag. Jo mere udbyderen ved om mig, jo bedre information kan jeg modtage.

Markedsføringen bliver rettet mod mig og er individualiseret og tilpasset mig og vil ofte vække potentielle behov i mig, eller minde mig om, at jeg ikke har mel nok der­hjemme til den ananaskage, jeg har lyst til at bage søndag eftermiddag, når jeg om lørdagen er ved at handle bagepulver, sukker og en dåse ananas.

Hvor mange af os skimmer ikke tv-programmerne i avisen igennem om mor­ge­nen for at se, om der er et godt debat eller sportsprogram, eller en god film med vores ynglingsskuespillere, eller i de genrer vi bedst kan lide at se. Men ville det ikke være rarere at blive forvarslet med dagens interessante tv-programmer, som man kunne videresende til dvd-optageren via en sms, hvis man ikke er hjemme. Man kunne også få seertallene for forskellige tv-programmer og forslag til, om de ikke også kunne have ens interesse, for eksempel et gør-det-selv program, når man et par dage før havde været ude og handle i et byggemarked.

Computer Aided Premonition omfatter også information om mig selv, d.v.s. de in­for­mationer jeg vælger at lade blive registreret hos udbyderen af den service, jeg ønsker at abonnere på.

Lader jeg min PDA (personlige digitale assistent) registrere, hvad jeg indtager af føde, kan den give forslag til løbende kostplanlægning, hvis jeg ønsker at tabe fem kilo inden for den næste måned. Men i lige så høj grad omfatter Computer Aided Premonition for­ud­sige­lig­hed, der løbende understøttes af massive statistiske op­lys­nin­ger og data mining hos udbyderen, så abonnenten får gode prognoser om togenes regularitet den næste time, lokale vejr forhold, køretid fra punkt A til B o.s.v.

»Det er svært at spå, især om fremtiden«, sagde Storm P, men jeg tør godt spå, at Computer Aided Premonition bliver et marked, vi kun lige har set begyndelsen af, og det vil løbende blive styrket af flere og flere udbydere (premonition pro­vi­ders) i takt med, at vores mobile enheder bliver mere og mere intelligente og online. Jeg ser frem til den dag, hvor CAP vil lette hverdagen for borgerne og gøre det nemmere for erhvervslivet at nå kunderne. Hvorvidt jeg en dag for mit indre blik ser en hændelse, lader jeg fagre nye verden om.