ComputerWorld, den 27. august 1999

 

Internet sparer Gallup for  at udsende cd-rom’er

 

Reklamebureauer og medier kan selv udvælge statistikdata i en Windows-applikation, som Gallup stiller til rådighed. Programmet kører over Internet, så vedligeholdelsen sker centralt. En såkaldt ASP-løsning (Application Service Provider).

 

Af Torben B. Sørensen

 

Hvor mange penge brugte MD Foods på tv-reklamer og avisannoncer i sidste måned? Den type spørgsmål kan Gallup svare på. Og nu kan kunderne også selv klikke sig frem til svaret. Analysebureauet har nemlig lagt Gallup Adfacts ud på Internet.

Gallup har valgt at basere løsningen på en kombination af Microsofts Windows Terminal Server og Citrix MetaFrame. Det betyder, at kunden kun skal have installeret et lille, gratis klient-program. Selve applikationen afvikles på en server hos Gallup, kun ændringer i skærmbillederne sendes ud til klienten. Derfor kan programmet også bruges med et 28,8-modem.

– Som alternativ kunne vi have valgt at sende et analyseprogram ud til kunderne og så sende dem månedlige opdateringer via cd-rom eller e-post. Men denne løsning er meget enklere at vedligeholde, siger edb-chef Joakim Dalby, Gallup A/S.

Folkene fra Gallup indtaster hver uge, hvilke annoncer der optræder i aviser, tv, radio, plakater og andre medier. Disse data gemmes i en SQL Server 7.0-database. Edb-afdelingen har udarbejdet en Access-applikation, der søger i data og foretager analyser af dem. Det er denne applikation, som kunderne får adgang til.

Hastighed på Internet er OK

Adgangen sker over Internet. Oprindelig havde Joakim Dalby regnet med, at kunderne skulle ringe ind til en server hos Gallup for at få adgang.

– Men kunderne brød sig ikke om at skulle oprette modemlinier, de havde i forvejen etableret en Internet-adgang, som de ville udnytte. Da jeg så teknologien demonstreret over Internet, blev jeg klar over, at der ikke var problemer med hastigheden, så i stedet udvidede vi vores Internet-forbindelse til 2 Mbit/s, siger han.

Ideen bag Citrix MetaFrame er, at applikationen afvikles på en central server. Kun ændringer i skærmbilleder samt musebevægelser og tastetryk sendes ind til serveren fra det særlige klientprogram hos brugeren. Flere programmer bygger på samme ide: WinFrame, der også kommer fra Citrix, og Windows Terminal Server (WTS) fra Microsoft. MetaFrame fungerer som en udvidelse til WTS, der skal være installeret som styresystem på serveren.

– Der var flere årsager til, at vi valgte den dyreste løsning, som MetaFrame jo er. Dels gjorde det, at vi fik den brugergrænseflade, som kendes fra Windows 95, med WinFrame var vi begrænset til Windows NT 3.51-grænsefladen; dels har MetaFrame nogle faciliteter, der ikke er i WTS, siger Joakim Dalby.

Disse faciliteter er blandt andet muligheden for at køre et program via MetaFrame i et enkelt vindue, der opfører sig som ethvert andet vindue i Windows. Gallup ønskede ikke at overføre hele skrivebordet fra serveren til brugernes arbejdsplads, brugerne skulle kun se analyseprogrammets vindue. Det kunne kun lade sig gøre med MetaFrame.

Hjælper med fjernstyring

En anden facilitet er muligheden for, at administrator kan følge en session og overtage styringen af den.

– Det bruger vi meget til at hjælpe brugerne, når de har problemer. De ringer herind, vi går ind på deres session og kan ofte se, hvad problemet skyldes – for eksempel har de måske glemt at sætte kryds i et bestemt felt, forklarer Joakim Dalby.

Endvidere anvender MetaFrame Citrix’ egenudviklede ICA-protokol (Independent Computing Architecture), mens Windows Terminal Server bruger Microsofts Remote Desktop Protocol (RDP). Joakim Dalby mener, at ICA er hurtigere end RDP, og desuden fås der ICA-klienter til andre styresystemer end Windows. Så hvis en kunde senere skulle ønske at få adgang fra OS/2 eller Apple Macintosh, skulle det kunne lade sig gøre.

 

Udskrift gav problemer

Applikationen gav stort set ingen problemer, da den blev sat i drift. Derimod har udskrift i nogle tilfælde voldt problemer. Det skyldes, at MetaFrame-serveren skal vide, hvilken printer brugeren har installeret. Men printerne har forskellige navne i Windows 95/98 og Windows Terminal Server. For eksempel kalder Windows 98 en printer for ”HP LaserJet 4/4M”, mens den i WTS kun hedder ”HP LaserJet 4”. Denne ubetydelige forskel gør, at MetaFrame ikke genkender printeren og derfor ikke kan udskrive til den.

– Vi har løst det ved at lave en liste over oversættelser mellem printernavnene. Men det virker kun for de printere, som vi har opdaget, der er problemer med, siger Joakim Dalby.

Et andet udskriftproblem gik ud på, at det var næsten umuligt at få programmerne til at udskrive på A4-papir, de omstillede automatisk til US Letter-format. Det blev dog løst med en fejlrettelse til MetaFrame.

Men trods disse småproblemer er Joakim Dalby meget godt tilfreds med løsningen. Det passer ham godt, at han kunne udvikle systemet i Access med en standard Windows-brugergrænseflade og så give brugerne adgang til den, uden at der skulle ændres noget for at tilpasse applikationen til Internet.

– Det er enklere, end hvis vi skulle lave en web-grænseflade til systemet. Samtidig kræver MetaFrame meget lille båndbredde, jeg har prøvet at gå ind på systemet fra Thailand over et 28,8-modem, og det virkede, siger han.

Stiller krav til serveren

Til gengæld kræver det kræfter i serveren. SQL Server-databasen kører på en Windows NT-server, mens MetaFrame kører på sin egen server med WTS som styresystem. Den er udstyret med 64 MB RAM til styresystemet samt 16 MB RAM til hver af de 15 samtidige brugere, Gallup har købt licens til.

Netop licenserne udgør et område, hvor Joakim Dalby ikke er begejstret. Der skal være licenser til WTS og MetaFrame. Sidstnævnte licens indeholder også licens til 15 samtidige brugere. Men derudover skal der også være licenser til de brugere, der er registreret på systemet. Den udgift har Gallup valgt at lægge ud til kunderne, der selv skal sørge for at købe de licenser, Microsoft kræver. Det drejer sig om to licenser pr. bruger: En Terminal Server Client Access License og en Windows NT Server Client Access License.