Firma Joakim Dalby udviklede i 1990’erne tre hjælpeprogrammer (utilities) for at gøre livet nemmere for brugerne i de daværende standardprogrammer:

 

·    WP PDOX KOM     brevfletning mellem WordPerfect og Paradox

·    Paradox Utilities  der udvidede Borland Paradox database system

·    Access Utilities    der udvidede Microsoft Access database system

 

WP PDOX KOM

Typisk havde man sine data i en Borland Paradox database, og et dokument, f.eks. et kundebrev i WordPerfect tekstbehandlingsprogrammet, men det var lidt besvær­ligt at få brevfeltet data og brev med hinanden.

 

Firma Joakim Dalby gjorde dette langt nemmere ved en WP-makro, som man star­tede inde fra WordPerfect med et tastetryk (det var jo DOS den gang) når man stod i sit kundebrev. Makroen lavede en menu på skærmen, og heri valgte man en database og tabel som man ønskede at brevflette med. Der kunne også angives sø­ge­kri­te­ri­er på et eller flere felter, så man kun fik udvalgte poster fra database-ta­bellen.

 

Herefter blev der, via et C++ program som læste i Paradox tabellen, skabt en ægte WP sekundærflettefil, og brevfletningen blev lige så foretaget automatisk, så man fik et nyt dokument med resultatet af brevfletningen.

 

Kundebrevet indeholdt flettekoder, som benyttede samme navne som felterne i ta­bel­len i Paradox databasen, præcis som Word gør det i dag med en Access data­base.

 

Det var således enkelt at få en enkel kundens navn og adresse over i sit dokument, for den gang var der jo ikke copy-paste mellem DOS-programmerne.

 

WordPerfect i Danmark udgav regelmæssigt et WordPerfect Magasine til registrerede brugere, og de var så venlige at fortælle om det lille hjælpeprogram.

 

Paradox Utilities

I det daglige database-arbejde i Borland Paradox for DOS savnede mange brugere en række ekstra tastetryk til at udvide funktionaliteten.

 

Firma Joakim Dalby udviklede et tillægsprogram til Paradox, som Borland i Danmark om­talte i deres Borland Center magasin.

 

Firma Joakim Dalby implementerede en demo-slide-show i Pascal som gennemgår Paradox Utilities og WP PDOX KOM via ægte skærmbilleder fra Paradox og tekstfor­klaringer undervejs. DEMO.EXE (105K) kan downloades og køres under Windows ved dobbeltklik i StiFinder, hvis det har interesse. Programmet ændrer ikke på noget i PC’eren, og sidst i .EXE-filen findes først teksterne og sidst selve skærmbillederne, så det hele er samlet i en fil.  Hent DEMO.EXE til harddisk

 

Et lille uddrag af tekst-formatet i DEMO.EXE, som kan ses ved at åbne for filen i ek­sempelvis NotePad eller i DOS via edit demo.exe, viser, at jeg den gang benyttede tags (<>), før jeg kendte til HTML eller XML:

<joa.start><picture 15><text 7 6 30>  ^79^PARADOX UTILITIES^30^

Paradox Utilities er en samling af over 25 ekstra tastetryk faciliteter til databaseværktøjet Para­dox. Hver facilitet startes med et enkelt tastetryk inde fra Paradox. Over alt i Paradox kan man få en oversigt over tastetrykkene ved at trykke [Ctrl][F1].

<pause 5000><picture 8><pause 10000><picture 9><text 3 2 30>

 

Access Utilities

Selvom Microsoft Access indeholder rigtig mange nyttige funktioner i det daglige database-arbejde, fandt Firma Joakim Dalby nogle ekstra ting, som kunne udvide Access.

 

Læs mere om Access Uilities ved at klikke på nedenstående link:

 

Læs mere om Access Utilities fra Firma Joakim Dalby